Nieuwsbrief november 2020

1.jpg

In augustus 2018 kwam koffie Quin voor het eerst naar België, toen nog met het vliegtuig. Het kostte heel wat moeite om de juiste papieren in handen te krijgen, en de juiste instanties aan te spreken. In 2019 deden we dit huzarenstukje nog eens over, deze keer kozen we voor zeevracht. Nieuwe papieren, nieuwe regels. In 2020 zouden we opnieuw voor vervoer over het water kiezen. Dat wordt een fluitje van een cent, deze keer kennen we alle achterpoortjes wel… dachten we… Want wie stak ook alweer een stokje voor alle plannen van iedereen in de hele wereld in 2020? Jawel hoor, corona… Grenzen dicht, instanties gesloten, avondklok, extra administratie. Het was spannend, maar we kunnen toch alweer met enige trots laten weten: Koffie Quin oogst 2019-2020 is eindelijk toegekomen in België. Iets later dan de voorbije jaren, maar nog net op tijd om jullie jaar in quarantaine goed af te sluiten, en om te klinken op een beter 2021.



Door corona is het niet meer gelukt voor Rony om in april naar Honduras te reizen om het einde van de oogst mee te maken en de koffiebonen klaar te maken voor export. Meer dan ooit waren we aangewezen op de familie en de medewerkers daar. Zij werken dagelijks met hart en ziel op de plantage, en vinden het ook super om te zien wat hier met de koffie gebeurt. We willen hen dan ook oprecht bedanken voor hun inzet en enthousiasme!

2.jpg
4.jpg
3.jpg




Wanneer de koffie in september eindelijk vertrekkensklaar was, begon het orkaanseizoen in Honduras. Verschillende orkanen en tropische stormen hebben ook nog eens de nodige vertraging met zich mee gebracht. Vorige week is een nieuwe orkaan, Eta, aan land gekomen in Centraal-Amerika, de 28ste dit seizoen. De materiële schade, ook in Honduras, is enorm. Dit was een van de krachtigste orkanen van de voorbije jaren. De plantage zelf ligt op veilige hoogte en is goed beschermd door de bomen die tussen de planten staan. De schade daar valt dus al bij al wel mee. Maar in het dorp zelf is er heel veel schade: bruggen zijn verwoest, wateropslagplaatsen zijn beschadigd waardoor drinkbaar water heel beperkt is, straten en huizen werden vernietigd.



6.jpg
8.jpg
7.jpg
5.jpg




Veel hulp van de regering komt er voorlopig niet, en de mensen zijn vooral aangewezen op elkaar om elkaar te helpen waar mogelijk: “solo el pueblo salva al pueblo”. Koffie Quin zal binnenkort ook een actie houden om mee te helpen aan de heropbouw van het dorp. Meer info volgt snel.





Terugblik naar het voorbije jaar

9.jpg

Laten we even terugblikken op het voorbije jaar Koffie Quin.

De oogst begon in december 2019. Rony is naar Honduras geweest van eind december tot begin februari 2020 om de oogst in goede banen te leiden. In april 2020 werden de laatste bonen geplukt. Dit jaar hebben we weer een mengeling van gewassen koffie, natural koffie, en een kleine hoeveelheid honey processed koffie. We zetten nog even de verschillen op een rijtje:






10.jpg

1.      Gewassen koffie (natte methode): de koffiebessen worden na het plukken ontpulpt. Hierbij wordt de boon gescheiden van de schil. De koffiebonen worden enige tijd gefermenteerd en daarna gewassen, zodat al het vruchtvlees verwijderd wordt. Uiteindelijk wordt de koffie gedroogd op de droogbedden. Koffie die volgens deze methode verwerkt wordt, staat bekend om de frisse smaak.







11.jpg

2.      Natural koffie (droge, ongewassen methode): de koffiebessen worden na het plukken ongeveer 6 weken gedroogd in de zon. Tijdens het drogen worden ze regelmatig omgeschept zodat ze gelijkmatig kunnen fermenteren. Tijdens het drogen trekt het vruchtvlees in de boon, en krijgt de koffie een zoete, fruitige en volle smaak.








12.jpg

3.      Honey processed koffie: Na het plukken worden de koffiebessen ontpulpt, waarbij de boon wordt gescheiden van de schil. Hierbij blijft op de boon een laagje vruchtvlees achter wat bestaat uit sucrose (suiker) en zuren en wat van belang is bij de honey-verwerkingsmethode. De koffiebonen worden na het ontpulpen gedroogd en het laagje vruchtvlees verandert in een plakkerige honingachtige substantie waaraan de methode zijn naam te danken heeft. Tijdens het drogen trekt de smaak van het vruchtvlees in de bonen.









Voor het classificeren van de koffiebonen (sorteren, en uitzoeken van slechte bonen) konden we een beroep doen op een 25-tal mensen. Hiervoor konden we ook installaties lenen van een middelbare school die deze ter beschikking kreeg van een Canadese NGO.

14.png
13.jpg



Op het terrein van de plantage is ook heel wat gebeurd: in de streek zijn nog een aantal koffieplantages, en de eigenaars hebben zich verenigd om een toegangsweg aan te leggen tot de plantages. Momenteel werken zij ook samen om elektriciteit aan te leggen in de streek. Dat komt uiteraard ten goede aan het welzijn van de bewoners daar, maar is ook voor de koffie een goede zaak: op die manier kunnen nog meer verwerkingsprocessen op de plantage zelf plaatsvinden.




Er staan echter nog heel wat extra projecten op de planning, zoals het aanleggen van een waterput, zodat de koffie ook op de plantage zelf kan gewassen worden, aanleg van een patio voor het huis, en aanleggen van extra droogbedden voor de koffiebonen.



We zijn jullie dan ook heel dankbaar, want het is uiteraard mede dankzij jullie steun en aankoop van de koffie dat deze projecten op de plantage kunnen uitgevoerd worden, en dat we de plantage jaar na jaar zien groeien en evolueren.

Hier in België hebben we ook niet stil gezeten. Zo’n 2000 kg koffie hebben we ingevoerd in 2019, deze is op dit moment volledig verkocht. We kunnen rekenen op de steun van verschillende branderijen in heel België die Koffie Quin ondertussen tot hun vaste assortiment zijn gaan rekenen en deze onder eigen naam verkopen, en tegelijkertijd ook ons project mee kenbaar maken.

16.jpg


Koffie Quin zelf heeft ondertussen ook een vast cliënteel: we zijn trots dat meer en meer bedrijven en restaurants trouw bij ons blijven aankopen. Niet altijd eenvoudig in deze tijden, vandaar onze oprechte dank. We hebben ondertussen ook een paar vaste verkooppunten in Groot-Assenede die ook een paar trouwe Koffie Quin-klanten hebben. De hele zomer waren we als Lefgozer aanwezig op de boerenmarkt in Kaprijke, georganiseerd door Angär. Bedankt voor dit initiatief, we kijken alweer uit naar volgende zomer! En uiteraard ook bedankt aan onze vaste klanten die we regelmatig terug zien komen aan onze deur.



Wat brengt deze nieuwe oogst?

Het concept blijft hetzelfde: we bieden de koffie aan in pakjes van 250g of 1kg, zowel gemalen als in bonen. De prijs zal ook dezelfde blijven: €5 per 250g.

De komende maanden hebben we ook een paar acties lopen:

17.png

-        In december krijgt elke inwoner van Groot-Assenede een Cadoza bon van €5 in zijn of haar brievenbus. Je kan deze ook bij ons inruilen. 1 Cadoza bon in ruil voor 1 pakje koffie van 250g, als dát geen mooie deal is.

-        We doen ook mee met de eindejaarsactie van Assenede. Dus ook bij ons krijg je een stempel op je spaarkaart bij aankoop van koffie.

-        We hebben ook onze eigen december actie: leuk gadget bij aankoop vanaf 1kg koffie


Hieronder nog een overzicht van onze producten:

18.jpg

Onze gekende verpakkingen (binnenkort in een nieuw jasje): €5 per 250g, zowel voor natural als gewassen kwaliteitskoffie














19.jpg

Herbruikbaar koffieblik 500g (leeg): €5

Herbruikbaar koffieblik met 500g bonen of gemalen koffie: €13,5

Heb je zelf een koffiepot die je graag wil laten vullen door ons? Dat kan aan €4,5 per 250g.















20.jpg

Espressotasjes Koffie Quin (hoogte 7 cm, inhoud 175ml)

Deze tasjes behoren niet tot ons vaste assortiment, maar aangezien er regelmatig interesse is, willen we bekijken om deze in een iets grotere hoeveelheid te bestellen. Kostprijs: €10 per stuk.

Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, laat dan gerust iets weten tegen 6 december 2020.















Hoe bestellen?

De koffie is bij ons thuis te verkrijgen (Assenedestraat 63, 9968 Bassevelde). Aangezien we de koffie graag zo vers mogelijk aan jullie bezorgen, pakken we in “on demand”. Dus graag op voorhand je bestelling doorgeven, dan zorgen wij dat deze klaar staat op het afgesproken moment.

Bestellingen vanaf 1kg kunnen ook aan huis bezorgd worden.

Geef gerust je bestelling door via info@koffiequin.be, 0474 86 74 92 of ons bestelformulier op www.koffiequin.be