Een nieuwe mijlpaal voor Koffie Quin, dat vraagt om een nieuwe nieuwsbrief.

Na het importeren van 600kg koffie via het vliegtuig vorig jaar, stonden we dit jaar voor een nieuwe uitdaging. Minstens 3 keer zoveel koffie importeren in een container met de boot. Dat bracht alweer heel wat uitzoekwerk, administratie, en vooral een hele grote portie geduld met zich mee. Maar met de nodige trots kunnen we zeggen dat het ons gelukt is. 19 augustus 2019 werd de container bij ons thuis afgeleverd.

Volgen jullie even mee hoe het voorbije jaar er voor ons uitzag?

-        6 augustus 2018: de oogst van 2017-2018 wordt bij ons thuis afgeleverd. De verkoop kan beginnen.

              

thuiskomst_2018.jpg
zakjes.jpg

     

 

-        Ondertussen wordt aan de andere kant van de wereld al heel hard gewerkt aan de nieuwe oogst: het onkruid wordt weggehaald, dit gebeurt met behulp van een machete, niet met chemische producten. De plantage wordt ook behandeld tegen koffieroest, een schimmel die in Centraal-Amerika al heel wat koffieplantages heeft aangetast. De schimmel tast de bladeren van de plant aan en zorgt ervoor dat de bonen vallen vooraleer ze rijp zijn. Koffieroest is een van de spijtige gevolgen van de klimaatverandering.

     

40616799_338471253363824_2620929897471672320_n.jpg
70002030_1127453254132207_6645655080953446400_n.jpg





 

-        In december 2018 gaat Rony een maand naar Honduras om de start van de oogst mee te maken.

7.jpg
69929098_2914042361946267_733345513805447168_n.jpg

   

 

De verwerking van de koffie gebeurt deze keer volledig op de plantage zelf. In de meeste gevallen wordt de koffie van de plantages naar de dorpen gebracht waar het wassen en het drogen plaatsvindt. Er is echter een temperatuurverschil van ongeveer 20°C in het dorp en op de plantage. Door de koffie te verplaatsen naar een veel warmere plaats, daalt de kwaliteit van de bonen.

 

Op de plantage worden verhoogde droogbedden aangelegd waarop de koffiebonen worden gedroogd.

2.jpg
1.jpg

 

  We werken deze keer volgens 2 methodes:

 

1.      Gewassen koffie (natte methode): de koffiebessen worden na het plukken ontpulpt. Hierbij wordt de boon gescheiden van de schil. De koffiebonen worden enige tijd gefermenteerd en daarna gewassen, zodat al het vruchtvlees verwijderd wordt. Uiteindelijk wordt de koffie gedroogd op de droogbedden. Koffie die volgens deze methode verwerkt wordt, staat bekend om de frisse smaak.

52700556_539519576554504_3567613682479267840_n.jpg
52513979_399540764146962_3502150688601800704_n.jpg

   

2.      Natural koffie (droge, ongewassen methode): de koffiebessen worden na het plukken ongeveer 6 weken gedroogd in de zon. Tijdens het drogen worden ze regelmatig omgeschept zodat ze gelijkmatig kunnen fermenteren. Tijdens het drogen trekt het vruchtvlees in de boon, en krijgt de koffie een zoete, fruitige en volle smaak.

49344811_236452583950705_5431027265808891904_n.jpg
52605948_150997829175181_7956852426839949312_n.jpg

 

  

 

-        De oogst duurt tot halverwege april. In april is Rony nog eens naar Honduras gegaan om de koffie klaar te maken voor export. De koffiebonen worden gesorteerd volgens grootte van de boon en volgens verwerkingsmethode.

60778604_2440409802650180_739834552259706880_n.jpg

   

 

Ook het verpakken van de koffie wordt op de plantage zelf gedaan.

57313546_10219386097306812_8354723985094606848_n.jpg
60736277_2745405942200853_1147088208874438656_n.jpg
60793798_597802767388767_8220102122146889728_n.jpg

   

 

-        Ondertussen wordt zowel in België als in Honduras hard gewerkt om de nodige exportvergunningen in orde te krijgen. Dat blijkt niet altijd een sinecure en Murphy passeert ook meermaals op onze weg, maar uiteindelijk krijgen we goed nieuws: 25 juli vertrekt de boot met een container Koffie Quin uit de haven van Puerto Cortés richting Antwerpen. Drie weken later kunnen we hem nog net spotten vooraleer hij de haven van Antwerpen binnenvaart op 15 augustus.

boot.jpg
20190815_190611.jpg

 

-        Nadat de nodige douaneformaliteiten vervuld zijn, wordt de koffie, oogst 2018-2019, uiteindelijk op 19 augustus thuis afgeleverd. Met man en macht werden de zakken van 69kg uit de container gehaald.

68571576_978435812499347_2069468371681804288_n.jpg
68883044_978435782499350_2433678269782949888_n.jpg

 

Zo, dit was in een notendop ons jaar 2018-2019, en we zijn er behoorlijk trots op.

We zijn dan ook verheugd jullie te kunnen laten weten dat de nieuwe koffie vanaf nu ook weer bij ons te koop is. We bieden 3 variëteiten aan:

1.      De natural koffie (ongewassen, natuurlijk gedroogd, grote kwaliteitsbonen): 5,5€ voor 250g (deze koffie is voorlopig nog niet gebrand, nog even geduld hiervoor)

2.      De gewassen koffie (grote kwaliteitsbonen): 5€ voor 250g

3.      Conventionele koffie (kleinere bonen, van dezelfde planten): 4€ voor 250g

De drie variëteiten zijn zowel gemalen als in bonen te verkrijgen.

Bestellen kan je via info@koffiequin.be, het bestelformulier op www.koffiequin.be of via 0474 86 74 92 (Annelies) of 0474 79 27 51 (Rony). Je kan ons natuurlijk ook gewoon aanspreken of een bezoekje brengen in de Assenedestraat 63 in Bassevelde. Dan kan je meteen ook een vers kopje koffie proeven.

Bedankt aan iedereen voor jullie steun en interesse!